Rohir Oy

Riina Villanen, Kengitysseppä CE-F

Sädemätä
Tuesday, 03 August 2010 20:45

Tällä viikolla saakin huhkia ihan kivasti. Osa sepistä on vielä lomalla ja töissä olevat saavatkin sitten paikata lomailijoita. Tänään vierähti 9,5h ilman ruokataukoa. Tai söinhän mä leipää ja suklaapatukan auton ratissa. Näiden päivien jälkeen on kyllä pakko olla taas helpompi päivä, ei tuollaista oikeasti jaksa kuin satunnaisesti.

Tuli tänään vastaan erästä hevosta vaivaava sitkeä sädemätä. Ah, niin tavallinen vaiva ja usein sen hoitokaan ei tunnu kiinnostavan. Kannattaisi kuitenkin kokeilla painella sädemätäisen hevosen säteitä. Kun hevonen tästä nytkähtää, silloin huomaa, että vaiva on ihan todellinen ja lievänäkin todennäköisesti vaikuttaa jonkin verran suorituskykyyn.

Sädemädän aiheuttaa bakteeri, joka tarvitsee hapettoman ympäristön. Yleisestihän aina tiedetään, että kostea ja likainen ympäristö altistaa sädemädälle. Ja tiedetään, että sitä voi hoitaa tervaamalla säteen tai tehokkaampia ja vähemmän sottaavia tänä päivänä ovat kaupalliset valmisteet. Myös jodia tai kuparisulfaattia käytetään sädemädän hoitoon. Konstit ovat monet.

Miksi kuitenkin sädemätä tuntuu joskus istuvan tiukassa kaikesta hoitamisesta huolimatta? “Märkä syksy ja talvikin meni jo ja helteinen kesä on pitänyt maan rutikuivana kolme kuukautta ja hevosen karsinakin puhdistetaan 4 kertaa päivässä viimeistä kusitippaa myöten ja silti hevoseni säteisiin tuli mätä, eikä se lähde millään pois..”

Näppituntumalla kohtalaisen suuri osa näkemistäni sädemätäkavioista kärsii sädemädän ohella muista laiminlyödyn tai heikosti tehdyn kengityksen ongelmista. On kohonnutta päkiää, ahtautuneita kantoja, halkeamia, kengän ulkopuolelle kasvaneita kantoja jne. Kaikki tämä aiheuttaa ongelmia kaviomekansmin toimintaan ja tätä kautta altistaa sädemädälle. Olen huomannut, että usein pelkästään kavioiden muutos ehjäksi, vahvaksi ja symmetriseksi saa säteen pikkuhiljaa tervehtymään.

Kannattaa siis myös kiinnittää oikein ja ennenkaikkea riittävän usein tehtyyn kengitykseen huomiota sädemädän hoidossa. Tietenkään unohtamatta hygieniaa ja säteen desinfiointia antibakteerisilla aineilla. Kun kaikki nämä yhdessä ovat kunnossa, saa mädän yleensä hoitumaan.

Taas kerran en löytänyt kovin hyvää valokuvaa aiheesta. Tälläkin hevosella tilanne oli aiemmin pahempi, mutta tässä kavio on jo lähtenyt korjaantumaan. Kuvan kavio on ahdas, eli kavio ei laajene kehältä maata kohden kuten pitäisi, sisäpuolen päkiäinen (kuvassa vasemmalla) on hieman koholla. Sädemädän huomaa kuvassa säteen keskiuurroksen syöpymisestä ylöspäin päkiäisten väliin.

 

Last Updated on Tuesday, 03 August 2010 20:52
 

Comments 

 
#4 Hanna 2013-08-14 18:37
Voiko sädemätä ym kaviobakteerit tarttua hevosesta toiseen tallin yhteisen kaviokoukun ja kengitysvälinei den kautta?
Quote
 
 
#3 Maiju 2013-05-19 16:44
Voiko sädemädän parantaa pelkällä laimennetulla betadinella? Entä onko virko s:llä pesu tehokas tapa päästä sädemädän bakteereista eroon? Voiko sädemätä olla muualla kaviossa kuin säteessä? Putsatessani hevoseni kavioita kantakulmasta lähtee irti valkoista töhnää joka haisee pahalle ja kulmiin on syöpyneet pienet kolot.
Quote
 
 
#2 Riina Villanen 2013-01-19 16:22
Moikka ja anteeksi vastauksen kestäminen, en ole kerennyt blogin pariin vähään aikaan.

Kyllä moni on betadinella hoitanut, mutta tehokkaimpia ovat kaupalliset valmisteet. Sädemätää aiheuttavat bakteerit elävät hapettomassa ympäristössä, ja säteen keskiuurteen syvyyksiin ei happea saada millään, joten sen takia sinne pitäisi saada myrkky tappamaan bakteereja, päivittäin. Muuten hoito on turhaa, koska vain välillä hoidettuna bakteerit saavat aina hengähdystauon ja lisääntyvät uudelleen.
Quote
 
 
#1 Minä 2012-12-28 21:06
Voiko sädemätää hoitaabetadinel la? :oops:
Quote
 

Add a comment

Security code
Refresh

Joomla 1.5 Templates by Joomlashack